Impregneren gevel

Vocht is vijand nummer één van veel bouwmaterialen. Slagregens kunnen er toe leiden dat de gevel van je huis vervelende ongemakken gaat vertonen zoals schimmel- en zoutuitslag, vorstschade en mos- en algengroei. Om het riscio hierop te beperken, kan je de gevel impregneren.

Wat is impregneren / hydrofoberen:
Impregneren of het synoniem hydrofoberen is in feite het aanbrengen van een beschermende laag op de gevel. De laag biedt bescherming tegen doorslaand vocht en andere schadelijke stoffen zoals zure regen en lucht- en roetvervuilling. De laag wordt met behulp van lage druk aangebracht en bestaat in het gevel van het impregneren van een bakstenen- of betonnen gevel uit een kleurloze en dunne vloeistof. Deze vloeistof dient goed aangebracht te worden op zowel stenen als mortel en zal in het gesteente binnendringen en uitharden en zo een beschermende laag vormen.

Welke gebreken kunnen hierdoor worden voorkomen:

  • schimmeloverlast aan de binnenzijde, door het doorslaan van de gevel.
  • aangroei mos en algen
  • vorstschade
  • kalk-, zout- en roestuitbloeiingen
  • betere isolatie omdat de muur weer droog zal worden

Het is dus van groot belang bij gevelonderhoud om de gevel te impregneren. De gevel zal geen water meer opnemen maar kan wel nog ademen.

Gevelreiniging en het stralen van gevels:
Om een goede ondergrond en werking te krijgen van de impregneringsvloeistof is het vaak verstandig om de gevel voorafgaand te reinigen. Indien het om een zwaar vervuilde of aangetaste gevel gaat is het verstandig laten stralen. Ook voor het uiterlijk van de gevel is dat van groot belang. Tevens worden schimmels e.d. op die manier verwijderd.

Werkingsperiode impregneer:
Afhankelijk van de ondergrond (harde of zachte steen, nieuw of oud), externe omstandigheden (staat het pand beschut of niet), is het gemiddeld genomen dat het uw gevel tussen de 7 en 10 jaar beschermt.