Voegwerk

Het voegen van de gevel is het mooiste gedeelte van de gevelrestauratie. Tijdens het voegen ziet u de gevel zichtbaar mooier worden tot het zijn oorspronkelijke schoonheid weer terug heeft. U kunt kiezen uit verschillende soorten voegwerk: een platvolle voeg, doorgestreken voeg, een terughoudenden voeg of snijvoeg. Daarnaast kunt u zelf de kleur van de voeg bepalen, bijvoorbeeld: licht grijs, grijs, wit, zwart en zelfs rood is een mogelijkheid. Hieronder nog een kleine uitleg over de verschillende soorten voegen.

Platvolle voeg:
Een platvolle voeg is een voeg die volgestreken wordt met een nog natte mortel zodat de voegen gelijk komen te liggen met de stenen. Platvolle voegen kunnen op twee manieren worden afgewerkt: glad of geborsteld. Er kan dus onderscheid worden gemaakt tussen platvolle glade voegen en platvolle geborstelde voegen.

Terugliggende voeg:
Een terugliggende voeg is een doorgestreken voeg maar dusdanig doorgestreken dat de voeg in zijn geheel enkele milimeters terug komt te liggen.

Schaduwvoeg:
Deze voeg word ook op dezelfde manier aangebracht maar word dusdanig nagestreken dat de bovenzijde van de voeg (afhankelijk van de diepte van de voeg) helemaal terug ligt en de onderzijde gelijk met de steen. Deze voeg ligt dus schuin omhoog zodat je een schaduw crëeerd vandaar dus schaduwvoeg. Deze voeg word ook wel regenvoeg genoemd.

Snijvoeg:
Een snijvoeg is een voeg die vervaardigd wordt door middel van snijwerk. Bij een snijvoeg een speciaal voegcement in de lintvoeg, langs een zogeheten rei met een mesje tweezijdig afgesneden. Snijwerk is een ambachtelijke wijze van voegwerk dat vooral wordt toegepast bij panden met een monumentaal karakter.